Ders İçerikleri


ZORUNLU DERSLER:

MAK 501 Makine Mühendisliğinde Nümerik Yöntemler (3-0-7,5) (Numerical Methods in Mechanical Engineering)

Diferansiyel denklemler. Euler, Runge-Kutta, çok adımlı, tahmin edici-düzeltici yöntemler. Sınır değer problemleri. Matris ve çekim yöntemleri. Kısmi diferansiyel denklemler. Sonlu fark, Crank-Nicholson, Gauss-Seidel yöntemleri.

MAT 501 Mühendislikte Analitik Yöntemler (3-0-7,5) (Analytical Methods in Engineering)

Diferansiyel Denklemlerin (ODE'ler) gözden geçirilmesi; Green'in sınır/başlangıç değer problemlerinin fonksiyon çözümleri; Seri çözümler; Legendre ve Bessel fonksiyonları; Fourier serisi; Sturm-Liouville problemleri; Fourier integrali ve Fourier dönüşümü; Laplace dönüşümü; Kısmi Diferansiyel Denklemler (PDE'ler); Değişkenlerin Ayrılması; D'Alembert'in çözümü.

FBE 522 Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Araştırma ve Yayın Etiği (3-0-4,5) (Research Methods and Ethics in Engineering)

Temel kavramlar: Araştırma, Araştırma metodolojisi, Bilimsel yöntem, Mantıksal düşünme; Problem tanımlama ve hipotez; Araştırma yöntemleri türleri; Proje teklifi; Literatür araştırması nasıl yapılır, çalışma nasıl tasarlanır; Bir çalışmanın sonuçları nasıl analiz edilir ve sunulur; Makale nasıl hazırlanır; Bilimsel yayın sisteminin nasıl çalıştığı, Çıkar çatışması; İntihal; Mühendislikte etik kurallar; Araştırma suistimali; Mühendislerin hak ve sorumlulukları. Temel kavramlar: Araştırma, Araştırma metodolojisi, Bilimsel yöntem, Mantıksal düşünme; Problem tanımlama ve hipotez; Araştırma yöntemleri türleri; Proje teklifi; Literatür taraması nasıl yapılır, çalışma nasıl tasarlanır; Bir çalışmanın sonuçları nasıl analiz edilir ve sunulur; Makale nasıl hazırlanır; Bilimsel yayın sisteminin nasıl çalıştığı, Çıkar çatışması; İntihal; Mühendislikte etik kurallar; Araştırma suistimali; Mühendislerin hak ve sorumlulukları.

MAK 580 Seminer  (0-0-3,0)

MAK 590 Tez Çalışması (0-0-30)

SEÇMELİ DERSLER:

MAK520 Robotik İlkeleri (3-0-7,5) (Principles of Robotics)

Robotik ve robotik manipülatörler. Hartenberg-Denavit notasyonu. Döndürme matrisleri. Homojen dönüşümler. Doğrudan ve ters kinematik. Jacobian matrisi. Hız ve ivme analizleri. Newton-Euler formülasyonu ile dinamik kuvvet analizi. Lagrange formülasyonu ile hareket denklemleri. Yörünge planlaması. Bağımsız ortak kontrol. Hesaplanmış tork yöntemiyle kontrol. Uyumlu hareket kontrolü. Konum ve kuvvet geri beslemeli hibrit kontrol.

MAK521 Gelişmiş Güneş Enerjisi Kullanımı (3-0-7,5) (Advanced Solar Energy Utilization)

Pasif, aktif ve hibrit ısıtma tekniklerini içeren ileri düzey konular. Termal depolama ve güneş havuzları. Güneş sistemlerindeki ekipmanlar. Güneş damıtma ve buharlaştırma. Güneş soğutma ve soğutma. Güneş pompalama ve sulama. Yüksek sıcaklık uygulamaları. Fotovoltaik. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı; biyokütle, rüzgar enerjisi vb.

MAK522 Gelişmiş Akışkanlar Mekaniği (3-0-7,5) (Advanced Fluid Mechanics)

Temel kavramlar. Matematiksel ön hazırlıklar. Akışın temel denklemleri. Hareket analizi. Kuvvetlerin, gerilmelerin analizi. Akış teoremlerinin denklemleri. Sıkıştırılamaz potansiyel akış.

MAK523 İleri Isı Transferi (3-0-7,5) (Advanced Heat Transfer)

Farklı geometrilerde kararlı, kararsız, çok boyutlu iletimin formülasyonu. Değişkenlerin ayrılması, integral dönüşümler dahil çözüm yöntemleri. Yaklaşımlar ve sayısal araçlar.

MAK524 Sürdürülebilir Enerji Sistem Mühendisliği (3-0-7,5) (Sustainable Energy System EngineeringYeni Ders!!

Ulusal ve uluslararası boyutlarda olmak üzere, akademik, sınai, toplumsal, ekonomik ve politik kesimlerin tamamı küresel krizin en önemli iki ana nedenlerinden ancak bir tanesini kavrayabilmekte, çözümleri Termodinamiğin birinci yasasının dar çerçevesinde kurgulamakta, uygulamakta ve bilinen finansal desteklerin ötesine geçememektedirler. Dolayısı ile, bu kapsamda uygulanmakta olan enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi bildik önlemler yetersiz kalmakta karbondioksit salımları giderek artmaktadır. Diğer bir deyişle, toplum atmosferde ölçülen veya hesaplanan karbondioksit miktarını doğru biçimde izleyebilmekte, fakat olası çözümlerin en az diğer yarısını gözden kaçırmaktadır. Sonuç olarak, Paris İklim anlaşmasının ve IPCC`nin (Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli) 2050 öngörü ve hedeflerine ulaşılması da mümkün görülmemektedir. Bu ders bilinen yüksek lisans ders formatının oldukça ötesine geçerek küresel krizin çözümünde esas olan Termodinamiğin ikinci yasasını ön plana çıkararak, enerjinin miktarından (nicelik) çok katma değer potansiyelinin de (nitelik) önemli olduğunu öğrencilerin kavramasını sağlayacak, öğrenci ders öğretileri ve kendi yürüteceği projesi ile adım adım sürdürülebilir çözümlerin varlığını ve Paris Anlaşması odaklı kendi çözümlerini keşfedecek, bu bağlamda bilgi, beceri ve deneyimleri ile topluma yenilikçi çözümler ve stratejiler sunabilecek bilince erişecektir. Bu geniş sürdürülebilirlik kapsamındaki ders, OSTİM lisans öğrencileri, diğer üniversite lisans ve lisansüstü öğrencileri, sanayiciler, finans yöneticileri ve karar vericiler için bütüncül bir bilgi ve ufuk genişletici platform kazandıracaktır.

MAK541 Modern Kontrol (3-0-7,5) (Modern Control)

Bu dersin temel amacı, öğrencilere modern kontrol sistemlerinin temellerini tanıtmak ve onlara sistem dinamiği, kontrol, titreşimler ve robotik üzerine araştırma ve ileri lisans dersleri için gerekli durum değişkeni yaklaşımı hakkında bir arka plan sağlamaktır.

MAK542 Araç Dinamiği (3-0-7,5) (Vehicle Dynamics)

Araç kullanımı: Lastik viraj alma kuvveti özellikleri, uçak hareketleri için araç kullanım modeli; önden savurma, aşırı savurma ve nötr yönlendirme; yuvarlanma merkezleri ve yuvarlanma ekseni; dört tekerlekten direksiyon; eklemli araç dinamiği. Araç sürüşü: Pasif süspansiyonlar; sıçrama, yunuslama ve yuvarlanma için araç modelleri; üst düzey modeller; yol yüzeyi pürüzlülüğünün tanımı, süspansiyon parametrelerinin optimizasyonu; aktif süspansiyonlar.

MAK543 Mekanizmaların Kinematik Analizi (3-0-7,5) (Kinematic Analysis of Mechanisms)

Modern kinematik analize giriş. Hareketlerin analitik temsili. Euler-Savary denklemi. Eğrilik teorisi. Anlık değişmezler ve daha yüksek ivmeler. Kameralar. Üç boyutlu mekanizmalar. Aralıklı mekanizmalar. Çeşitli mekanizmalar. Bilgisayar destekli kinematik tasarım. Mevcut uygulamalar.

MAK544 Elastisite Teorisi (3-0-7,5) (Theory of Elasticity)

Stres ve gerinim analizi. Kurucu denklemler. Elastisitenin düzlem problemleri. Kirişlerin burulması ve eğilmesi. Varyasyon yöntemleri, minimum potansiyel enerji ve tamamlayıcı enerji teoremleri. Varyasyon yöntemleriyle yaklaşık çözüm. Plaka teorisine giriş.

MAK545 Plastisite ve Bilgisayar Destekli Metal Şekillendirme (3-0-7,5) (Plasticity & Comp. Aided Metal Forming)

Gerilim tensörünün değişmezleri ve akma kriterlerinin formülasyonu. Plastik aralıkta gerilme-şekil değiştirme ilişkileri. Plastik anizotropi ve kararsızlık. Şerit malzemelerin sıcak ve soğuk haddelenmesi. Ekstrüzyon, tel çekme ve derin çekme. Slipline Alan Teorisine Giriş. CAD yaklaşımı kullanılarak seçilmiş problemlerin sayısal çözümleri. Malzeme testi ve metal şekillendirme üzerine laboratuvar deneyleri.

MAK546 Sürekli Mekaniğe Giriş (3-0-7,5) (Introduction to Continuum Mechanics)

General aspects, basic assumptions. Development of mathematical tools. Kinematics of a continuum. Stresses. General principles. Theory of constitutive equations. Basic material laws. Curvilinear coordinate systems in tensors.

MAK547 Termodinamik II  (3-0-7,5) (Thermodynamics II)

Güç üretimi, maksimum güç koşulları. Dış ve iç tersinmezlikler. Gelişmiş buhar türbinli enerji santralleri. Gelişmiş gaz türbinli enerji santralleri. Kombine buhar türbini ve gaz türbini çevrimleri. Güneş enerjisi. Dünya dışı enerji santralleri. Soğutma. Sıvılaşma. Manyetik soğutma. Termodinamik tasarım: Isı eşanjörleri. Termal enerji depolama. Kütle değiştirici.

MAK548 Mikro ve Nano Boyutta Isı Tranferi (3-0-7,5) (Micro and Nano Scale Heat Transfer)

Mikro ve nano ölçekte ısı transferi kavramları. Makroskopik teoriden sapma. Enerji taşır: fononlar, fotonlar, elektronlar. Enerji kuantizasyonu. Katılarda enerji halleri. İstatistiksel termodinamik. Dalgalarla enerji transferi. Taşıma süreçlerinin parçacık tanımı: Liouville ve Boltzmann denklemleri. Kondisyon, konveksiyon ve radyasyon üzerinde boyut etkileri. Nano ölçekli enerji taşımacılığında güncel ilgi alanlarından seçilmiş konular.

MAK551 Geleneksel Olmayan Üretim Teknikleri (3-0-7,5) (Non-Traditional Production Processes)

Geleneksel olmayan üretim (işleme ve şekillendirme) süreçlerinin sınıflandırılması. Ultrasonik İşleme (USM), Aşındırıcı Jet İşleme (AJM), Kimyasal İşleme, Elektro-Kimyasal İşleme (ECM), Elektrik Boşaltma İşleme (EDM), Lazer Işınlı İşleme (LBM), Elektron Işınlı İşleme (EBM), Plazma Ark İşleme (PAM) ). Patlayıcı şekillendirme. Elektro-manyetik şekillendirme. Diğer geleneksel olmayan üretim süreçleri.

MAK552 (3-0-7,5) Finite Element Analysis in Solid Mechanics (Katı Mekaniğinde Sonlu Eleman Analizi)

Hibrit karışım formülasyonu. Kiriş elemanları, plaka elemanları, düz kabuk elemanları. Lamine kompozitlerin modellenmesi. Küçük şekil değiştirme büyük sehim problemleri, rijit-plastik büyük şekil değiştirme problemleri, büyük elastik-plastik şekil değiştirme problemleri.

MAK553 Lineer Olmayan Titreşimler (3-0-7,5) (Nonlinear Vibrations)

Doğrusal olmayan sistemlere giriş, faz düzlemi analizi, çatallanmalar. Ortalama alma ve pertürbasyon yöntemleri. Frekans alanında zorunlu yanıt. Lineer olmayan cebirsel denklem sistemlerinin çözümü, Newton yöntemi, lineer olmayan denklemler için yol izleme yöntemleri. Fonksiyonları tanımlama, Fonksiyon Yöntemini Tanımlama (DFM). Harmonik Denge Metodu (HBM), çoklu harmonik HBM. Birçok serbestlik derecesine sahip yapıların doğrusal olmayan zorlanmış tepkisi, kabul yöntemleri, model toplama yöntemleri. Kuru kurgunun modellenmesi, bir ve iki boyutlu kuru kurgu modelleri, karışık frekans ve zaman alanı yöntemleri. Kuru kurgulu sistemlerin titreşimleri.

MAK554 Mühendislik Kırılma Mekaniği (3-0-7,5) (Engineering Fracture Mechanics)

Temel kavramlar: Hasar kriterleri, kırılma mekanizmaları, gerilme şiddeti faktörü. Enerji dengesi ve gerilme şiddeti faktörü kırılmaya yaklaşımlar. Malzemelerin düzlemsel gerinim ve düzlem gerilme kırılma tokluğu. Yorulma çatlağı büyümesi. Elastik-plastik kırılma, plastik bölge modelleri, J-integral. Fail-safe ve safe-life tasarım konseptleri, hasar toleransları. Pratik problemlere ygulamalar.

MAK555 Bilgisayar Destekli Tasarım (3-0-7,5) (Computer-Aided Design (CAD))

CAD/CAM sistem donanımı ve yazılımı. 2-D ve 3-D'de bilgisayar grafiklerinin temelleri ve teorisi. Veri tabanı temelleri. CAD'e uygulanan sayısal analiz. Optimizasyon teorisine giriş ve çok boyutlu optimizasyon algoritmalarının kısıtları olan doğrusal olmayan mühendislik problemlerine uygulamaları. CAD yaklaşımı kullanılarak çözülen mühendislik problemleri üzerine tartışmalar.

MAK556 İleri Makine Titreşimleri (3-0-7,5) (Advanced Machinery Vibrations)

Orantılı ve orantısız sönümlü çok serbestlik dereceli sistemler; viskoz ve yapısal olarak sönümlü sistemler. Sayısal yöntemler; Rayleigh-Ritz yöntemi ve transfer matrisi yöntemleri. Rotor dinamiği; girdap, kritik girdap, jiroskopik etkiler, esnek yataklar, dişli miller ve dallı sistemler. Yoğunlaştırma, yapısal bağlanma, yapısal modifikasyonlar ve modal sentez. Deneysel yöntemler ve mod testleri; mod tanımlama.

MAK556 İleri Makine Titreşimleri (3-0-7,5) (Advanced Machinery Vibrations)

Orantılı ve orantısız sönümlü çok serbestlik dereceli sistemler; viskoz ve yapısal olarak sönümlü sistemler. Sayısal yöntemler; Rayleigh-Ritz yöntemi ve transfer matrisi yöntemleri. Rotor dinamiği; girdap, kritik girdap, jiroskopik etkiler, esnek yataklar, dişli miller ve dallı sistemler. Yoğunlaştırma, yapısal bağlanma, yapısal modifikasyonlar ve modal sentez. Deneysel yöntemler ve mod testleri; mod tanımlama.

MAK561 Eklemeli İmalat (3-0-7,5) (Additive Manufacturing)

MAK562 Kompozit Malzemeler Mekaniği (3-0-7,5) (Mechanics of Composite Materials)

MAK565 Yenilenebilir Enerji Sistemleri (3-0-7,5) (Renewable Energy Systems)

MAK566 Yakıt Pilleri (3-0-7,5) (Fuel Cells)

MAK567 Yakıt ve Yanma (3-0-7,5) (Fuels ans Combustion)

MAK568 Turbomakinalar (3-0-7,5) (Turbomachines)

MAK569 Triboloji (3-0-7,5) (Tribology)

MAK570 Eniyileme Teknikleri ve İleri Uygulamaları (3-0-7,5) (Optimisation and Advenced Applications)

MAK571 Makinaların Bilgisayar Kontrolü (3-0-7,5) (Computer Control of Machines)

MAK572 Optimal Kontrol (3-0-7,5) (Optimal Control)

MAK573 Mühendisler için Makina Öğrenmesi ve Yapay Zeka (3-0-7,5) (Machine Learning and Artificle Intelligence for Engineering)

MAK574 Mobil Robot Tasarımı (3-0-7,5) (Desing of Mobile Robots)

MAK576 Akıllı Makina Tasarımı (3-0-7,5) (Desing of Intelligent Machines)

MAK577 Mikromekanik Sistemler (3-0-7,5) (Micromechanical Systems)

MAK578 Esnek Robotlar (3-0-7,5) (Flexible Robots)

MAK579 Algılama ve Algılayıcılar (3-0-7,5) (Sensing and Sensors)