Prof. Dr. Yusuf ŞAHİN ( Anabilim Dalı Başkanı)
- PhD : Aston Üniversitesi
- MSc : Gazi Üniversitesi
- BSc : Gazi Üniversitesi
1954 yılında Kırşehir’de doğdu. Lisans eğitimini 1977 ve Yüksek Lisans eğitimini 1988 yıllarında Ankara Gazi Üniversitesinde tamamladı. Doktora araştırması yapmak amacıyla, 1995 yılında Yüksek Öğretim Kurumu (YOK) tarafından desteklenerek, Aston Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde (Ingiltere) metal matris kompozitlerin geliştirilmesi, mekanik ve aşınma davranışlarının iyileştirilmesi konusunda Doktorasını tamamladı.
Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünde 1995 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında Gazi Üniversitesinde Profesör oldu. Kara Harb Okulu ve Atılım Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde dersler verdi. 2011 yılında Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümüne transfer oldu. 2013 yılında Ziyaretçi Profesör olarak Virginia Politeknik Üniversitesinde araştırmada bulundu. 8 Mart 2015 tarihinde Belçika’nın Ghent Üniversitesi Makine, Konstrüksiyon ve İmalat Mühendisliği Bölümünde (Soete Lab.) Araştırmacı Profesör olarak bir yıldan fazla sure ile çalışmalarını sürdürdü.
2018 yılında Gazi Üniversitesinden emekli oldu. Prof. Şahin, 2018 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne atandı. 17 Ağustos 2020 yılında Nişantaşı Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne geçti. “Hibrit kompozitlerin VARTIM metodu ile üretimi ve mekanik özelliklerin iyileştirilmesi” adlı projeyi başarılı şekilde tamamladı. Makine Mühendisliği bölümü “Mekanik Test Lab./Kompozit Üretim Lab.” kazandı. Stanford Üniversitesi dünyadaki bilim insanları arasında ilk yüzde 2’lik kısma giren akademisyenleri açıkladı. Prof. Şahin; 1996-2020 Yılı Çalışmaları” dikkate alınarak oluşturulan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer almayı başardı. Ayrıca, 2021 ve 2022 yılında İstanbul'da organize edilen “6.Uluslararası / 7. Uluslararası Mühendislik, Teknoloji ve Yönetim Kongresi” Online konferansında Konferans başkanlığını yaptı. 27 Eylül 2022’de görevinden ayrıldı.
Prof. Şahin, 7 Ekim 2022 tarihinde OSTİM Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde göreve başlamıştır. Uzmanlık alanı; Takım Tezgahları, Talaş Kaldırma Teknolojisi, Aşınma/Sürtünme, İmal Usulleri, Toz metalürjisi, Deneysel Tasarım ve Analiz yanında ANN metodlarından oluşmaktadır. Ulusal ve Uluslararası Sempozyumlarda sunulmuş bildiri ve yabancı tanınmış dergilerde yayınlanmış 160’ın üzerinde özgün makalesi bulunmaktadır. Bunun yanında toplam 5 adet yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.
E-posta: yusuf.sahin@ostimteknik.edu.tr
Prof. Dr. Birol KILKIŞ
- PhD : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- MSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Von Karman Institute
- BSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
1949 yılında Ankara da doğdu. ODTÜ Makina Müh. Bölümünden 1970 yılında Yüksek Şeref derecesi ile mezun oldu. 1971-1972 yıllarında TÜBİTAK NATO bursu ile Brüksel NATO von Karman Enstitüsünde akışkanlar mekaniği ve aerodinamik konularında çalışarak şeref derecesi ile mezun oldu. 1973 yılında Y. Lisans ve 1979 yılında Doktora derecelerini aldı. 1981 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü sahibi Kılkış, 1999 da ODTÜ Makine Müh. Bölümü Profesör kadrosundan emekli oldu. 1980’li yıllarda altı adet Isı Pompası TSE Standardı hazırlamıştır. ASHRAE’nin değişik teknik komitelerinde görevlidir. 2003 yılında uluslararası başarılarından dolayı ASHRAE Fellow üyeliğine yükseltilen Kılkış 2004 yılında da Distinguished Lecturer seçilmiştir. 2008 yılında ise Distinguished Service ve Exceptional Service ödüllerini almıştır. Green Energy Council üyesi, Int. Journal of Green Energy ve Exergy Dergilerinin Editörler Kurulu üyesi ve IEA Heat Pump Programı gözlemci üyesidir. Ayrıca ASHRAE el kitaplarının revizörlüğü yapmaktadır. Yeşil ve sürdürülebilir binalar konusunda uluslararası ölçekte uzman olup, karbon dioksit salımları, enerji performansı, ekserji akılcılığı ve bölge enerji sistemleri üzerinde ekserji tabanlı çözümlemeleri bulunmaktadır. Yeni Nesil Melez Güneş Enerjisi Sistemleri ve Isı Pompaları üzerinde patentleri mevcuttur. Avrupa Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Isıtma ve Soğutma Kurulu (RHC) İkinci Başkanı olup AB Başkanlığına karbon dioksit azaltımı konusunda raporlar hazırlamaktadır. Türkiye’nin ilk LEED Platin Binasının Mekanik Tasarım Danışmanlığını gerçekleştirmiş olan Kılkış, Türk Tesisat Mühendisleri Derneğinin 13. Dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmıştır. 600 ün üzerinde özgün yayını bulunmaktadır. ODTÜ, ABD de Gannon University ve University of Missouri Rolla, ile Başkent Üniversitesinde Öğretim üyeliği yapmıştır. Şu anda ASHRAE’nin bölgesel seçkin ders vericisidir.
E-posta: birol.kilkis@ostimteknik.edu.tr

Prof. Dr. Demiral AKBAR
- PhD : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- MSc : Musul Üniversitesi
- BSc : Musul Üniversitesi
Prof. Dr. Demiral AKBAR, Lisans (1993) ve Yüksek Lisans (1996) derecelerini Plazma ve Yüksek Enerji Fiziği alanında tamamladı. 2006 yılında ODTÜ'den Plazma ve Yüksek Enerji Fiziği alanında doktorasını aldı. Prof. Akbar, ulusal ve uluslararası şirketler için çok sayıda yenilenebilir enerji ve depolama sisteminin geliştirilmesi ve kurulmasında aktif olarak yer almıştır. Ayrıca birçok ulusal ve uluslararası projeye katkıda bulunmuştur: Türkiye Hızlandırıcı Merkezi Projesi (TAC), Anka, Forschungszentrum Julich GmbH-Almanya Araştırma Merkezi TEXTOR); Helmholtz-Zentrum Dresden-ROSSENDORF (FEL-Free Electron Laser) ise bu projelerin yapıldığı merkezlerden bazılarıdır. 2019 yılından bu yana sektörle işbirliği içinde bulunarak Ar-Ge projelerinin koordinasyon ekiplerine katılmış ve destek vermiştir. Araştırma faaliyetleri, Yaşam Döngüsü Mühendisliği, Yalın Üretim ve Endüstri 4.0 kapsamında karar verme, karşılaştırmalı analiz ve en iyi uygulamaları desteklemek için modellerin geliştirilmesine odaklanarak çalışmalarını sürdürmektedir.
E-posta: demiral.akbar@ostimteknik.edu.tr

Prof. Dr. Harun BİLİRGEN
- PhD : Lehigh Üniversitesi
- MSc : Lehigh Üniversitesi
- BSc :
Prof. Dr. Harun BİLİRGEN 1994-2000 yılları arasında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını ABD’de bulunan Lehigh Üniversitesi ‘Enerji Araştırmalar Merkezinde’ yaptı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarında pnömatik taşıma sistemlerde iki fazlı gaz-partikül akışlarını deneysel ve nümerik olarak çalıştı. 2000-2002 yılları arasında Lehigh Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde doktora sonrası çalışmalar yaptı.
2002 ile 2013 yılları arasında Lehigh Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Energy Research Center’da Principal Research Scientist pozisyonunda araştırmalar yaptı. Fosil yakıtlı termik santrallerde termal verim artışı, yanma ve proses optimizasyonu, emisyon azaltımı ve emre-amadelik artışı, CO2 tutma ve depolama, atık ısı/su geri kazanımı ve atıkların endüstriyel tesislere entegrasyonu, foto-bio reaktör ile atık su ve baca gazı kullanarak yosun üretimi, kömür kurutma ve zenginleştirme ve CFD modelleme ile tasarım ve optimizasyon konuları üzerine Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra uygulamalı projelerde proje yürütücüsü ve personeli olarak başta ABD, Türkiye, Çin, Meksika ve Kanada olmak üzere birçok projede görev yaptı. Lehigh Üniversite’sindeki çalışmaları sırasında birçok uluslararası konferansta bildirim sunma, makale yayınlama ve 8 adet ABD patenti çıkarma imkânına sahip oldu.
2013 yılı sonlarında yurtdışında edindiği bilgi, know-how ve tecrübeleri ülkeme aktarma niyetiyle Türkiye’ye dönüş yaparak enerji ve çevre teknolojileri üzerine Ar-Ge ve endüstriyel uygulamalar yapan bir Ar-Ge firması kurdu. Türkiye, ABD, Meksika ve Endonezya’da uygulamalı Ar-Ge projeleri yapmaktadır.
Son yıllarda yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları sonucu TÜBİTAK destekli bir mikro hidro türbin tasarım ve uygulamaları üzerine çalışmalar yapmaktadır.
E-posta: harun.bilirgen@ostimteknik.edu.tr

Prof. Dr. Ali ERİŞEN
E-posta: ali.erisen@ostimteknik.edu.tr
Prof. Dr. Ali Erişen, lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini, 1972, 1974 ve 1978 yıllarında Ege Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesi’nden almıştır. Doktora tezinin konusu, Nükleer Mühendislikle ilgilidir. 1982 yılından itibaren, Dokuz Eylül Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 1980-1981 yıllarında, ABD Mass. Ins. Of Tech.’de (MIT) doktora sonrası çalışma amaçlı misafir bilim adamı olarak görev yapmıştır. Enstitü Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı, Dekanlık ve Dekan Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı, Enstitü ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyelikleri ve Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato üyelikleri yerine getirdiği idari görevler arasında yer almaktadır.
Çok sayıda bilimsel çalışmaları mevcuttur. Uzmanlık alanında yer alan, enerji, akışkanlar mekaniği, ısı transferi, ısıl ve mekanik sistem tasarımları olan bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiştir. Öğretim üyesi olarak, lisans düzeyinde, Termodinamik, Gaz Dinamiği, İklimlendirme, Mühendislik Matematiği derslerini, lisans üstü düzeyde de, İleri Mühendislik Matematiği, Nükleer Mühendislik, İleri Termodinamik derslerini yürüterek, bulunduğu yüksek öğretim kurumlarında öğretime katkı sunmuştur. Tübitak (BİDEB, TEYDEB) ve Sanayi Bakanlığı bünyesine, akademik ve sanayi bazlı 30’dan fazla projede panelist, GYK üyesi, hakem ve izleyici olarak görev yapmıştır.
Prof. Dr. Neşe ÇELEBİ
E-posta: nese.celebi@ostimteknik.edu.tr
ODTÜ mezunu olan Prof. Dr. Neşe Çelebi ODTU’de Oyun Teorisi bazlı Doktora çalışması ile başlayan akademik kariyerinin ilk yıllarından itibaren Mühendislik Ekonomisi, Yöneylem Araştırması, Sistem Analizi ve Üretim Planlaması gibi konularda çalışmalar yapmaktadır. 2003-2016 yılları arasında ise Atılım Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği Bölümünde önce öğretim üyesi sonra da bölüm başkanı olarak görevine devam etmiştir. Bu süreçte Endüstri Mühendisliği alanında "Üniversite-Sanayi" birlikteliği temelli akademik çalışmalara odaklanmıştır. Çok sayıda Yüksek Lisans ve Doktora tezi danışmanlığı; DPT, TÜBİTAK ve Sanayi destekli projelerde yer almanın yanı sıra; üniversitede çeşitli idari görevler de icra etmiştir. Halen uygulamalı bilimsel çalışmalar yürütmeye devam etmektedir.

Doç. Dr. Hande GIRARD
E-posta: hande.yavuz@ostimteknik.edu.tr
Doç. Dr. Hande Girard 2022 yılından itibaren üniversitemiz Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2022-2023 yılları arasında Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünde kurucu bölüm başkanlığı görevini yapmıştır.
2016-2021 yıllarında Türk Hava Kurumu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmıştır. 2012-2015 yıllarında Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen savunma projelerinde Teknik Danışman ve Proje Koordinatörü olarak çalışmıştır. 2007-2008 yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri 901 Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda, hava araçlarına yönelik O/I/D seviye bakım ve onarım süreçlerinde Teknik Koordinasyon Mühendisi olarak görev almıştır. 2008-2012 yıllarında, Fransa Hükûmeti burslusu olarak, Ecole Centrale Paris (CentraleSupélec) Makine Enerji Proses Mühendisliği Zemin, Yapı ve Malzeme Mekaniği alanında Yüksek Onur derecesiyle Doktora unvanını almıştır. Doktora çalışmalarını, EADS France (Airbus Grubu) koordinatörlüğündeki ANR-08-MAPR-0025 projesi çerçevesinde, École Normale Supérieure de Cachan PPSM CNRS UMR 8531, Ecole Centrale Paris CNRS UMR 8579, Supelec LGEP CNRS UMR 8507 ve ICM Paris-Est MCMC CNRS UMR 7182 gibi kurumlarda kompozit yapılar üzerine araştırmalar yaparak tamamlamıştır.
Doç. Dr. Girard, Doçentlik unvanını, Uçak-Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hava-Uzay Araçları Tasarımı ve Malzemesi alanında 2022 yılında almış olup, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı BOREN burslusu olarak yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi'nden 2007 yılında almış ve yine aynı üniversiteden 2005 yılında lisans derecesini tamamlamıştır.
Dr. Öğr. Üyesi Hikmet BAL
E-posta: hikmet.bal@ostimteknik.edu.tr
Dr. Hikmet Bal, uzun süre kamuda bilgi sistemleri ve ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme projeleri konusunda teknik personel ve proje mühendisi olarak çalışarak multidisipliner bir iş tecrübesi edindi. Kamu ve özel sektörde taktik insansız hava araçları işletme teknik personeli ve uzman mühendis olarak görev yaptı. Ana çalışma alanları dinamik sistemler, mekanik sistemlerin titreşimleri, görüntü sistemleri ve sinyal işleme, insansız hava araçlarıdır.
Dr. Hikmet Bal, 2019 yılında Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden şaft-rulman sistemlerinin titreşim davranışını incelediği çalışmasıyla Makina Dinamiği ve Teorisi alanında doktora derecesini, Makine Mühendisliği bölümünde Makine ile Görme konusunda yaptığı çalışma ile 2006 yüksek lisans derecesini, 2002 yılında Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden lisans derecesini almıştır.

Dr. Öğr. Üyesi Besim BARANOĞLU
- PhD : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- MSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- BSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Dr. Besim Baranoğlu lisans derecesini ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden aldı (1994). Yüksek lisansını yine aynı üniversite ve bölümde 1996 yılında tamamlayan Dr. Baranoğlu, 2003 yılında termoelastik ve termoviskoelastik girişimli analizlerin sınır eleman yöntemi ve ikili karşıtlık yöntemi ile çözülmesi konusundaki tezi ile ODTÜ Mühendislik Bilimleri Bölümü’nde doktora çalışmasını tamamladı. Doktora tezini tamamlamasının ardından Başken Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve Makina Mühendisliği Bölümlerinde öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev alan Dr. Baranoğlu 2007 yılında Atılım Üniversitesi İmalat Mühendisliği Bölümü’nde görev yapmaya başladı. 2010 yılında Atılım Üniversitesi’nde kurulan Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi’nde önce kurucu Yönetim Kurulu üyesi ve sonra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevlerinde bulunan Dr. Baranoğlu 2017 yılında bu merkezin Müdürlüğü görevine getirildi. 2013 yılında daha sonra (2021) Novumek Teknoloji A. Ş. olarak isim değiştiren Novumek Mühendislik Ltd. Şti’ni kurdu. 2022 yılında Ostim Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde göreve başladı. TÜBİTAK (1001, 1005, 1007, 1501, 1507, 1505, 1707), KOSGEB, SANTEZ, SAYP, AB-7. Çerçeve ve IPA tarafından desteklenen pek çok projede yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak yer aldı. Dr. Baranoğlu, OSTIM Teknopark bünyesinde kurulan Prota-Teknoloji Üretim Atölyesi bünyesinde imalat konusunda akademik danışman olarak yer almaktadır. Uzmanlık alanları Sayısal analiz (sınır elaman yöntemi, sonlu eleman yöntemi), sürekli ortamlar mekaniği, imalat yöntemleri ve imalata yönelik (özellikle metal şekillendirme alanında) sayısal ve deneysel analizdir.
E-posta: besim.baranoglu@ostimteknik.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Turan ŞİŞMAN
E-Posta: turan.sisman@ostimteknik.edu.tr
Lisans ve yüksek lisans çalışmalarını Makine Mühendisliği Bölümünde tamamlayan Şişman, doktora derecesini Robotik Programında almış, bu süre içerisinde Selçuk Üniversitesi ve İTÜ’de araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Doktora sonrasında sırasıyla Selçuk Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde tam zamanlı, Gazi Üniversitesi ve Başkent Üniversitesinde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2002-2010 yılları arasında bazı kamu kurumlarında Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini yürütmüştür. 2015-2020 yılları arasında Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü kurucu Bölüm Başkanlığı, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerini yerine getirmiş, kısa bir dönem ise aynı üniversitenin Öğrenci Dekanlığı görevini ifa etmiştir. Aynı yıllarda endüstriyel robotlar ve Endüstri 4.0 uygulamaları alanında yayınlanan ST Robot Yatırımları dergisinde içerik danışmanlığı ve sektör analiz yazarlığı yapan Şişman, aynı sektörlerle ilgili yayın yapan ST Endüstri Radyoda çeşitli programlar icra etmiştir. Şubat 2020 tarihinden itibaren OSTİM Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.